Sernik klasyczny to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Ten przepis gwarantuje kremowy, delikatny sernik na kruchym spodzie, który rozpływa się w ustach.
Kruche ciasto na spód
Podstawą dobrego sernika jest właściwie przygotowany kruchy spód:
- Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem
- Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę
- Rozetrzyj składniki na kruszkę
- Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto
- Spód formy wyłóż ciastem i podpiecz 15 minut w 180°C
Masa serowa
Sekret kremowej masy serowej to dobry twaróg i odpowiednia temperatura:
- Twaróg przeciśnij przez sito lub przemiksuj blenderem
- Dodaj jajka po jednym, miksując
- Wsyp cukier, budyń i ekstrakt waniliowy
- Na koniec dodaj śmietanę
Pieczenie sernika
Sernik piecz w niskiej temperaturze, aby nie popękał:
- Temperatura: 160°C
- Czas: około 60 minut
- Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia
Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na Przepisydnia.pl.
Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na naszej głównej stronie: Przepisydnia.pl