Rosół babci z makaronem i jarzynami

Rosół babci z makaronem i jarzynami

Rosół to podstawa polskiej kuchni - złocisty, aromatyczny bulion gotowany godzinami z najlepszych składników. Każda babcia ma swój sekretny przepis.

Sekret doskonałego rosołu

Prawdziwy rosół gotuje się minimum 2-3 godziny:

  • Używaj całego kurczaka z kośćmi
  • Dodawaj warzywa stopniowo
  • Nigdy nie gotuj na mocnym ogniu
  • Zbieraj pianę przez pierwszą godzinę

Przygotowanie

  1. Kurczaka włóż do zimnej wody i powoli doprowadź do wrzenia
  2. Zbieraj pianę przez pierwszą godzinę
  3. Po godzinie dodaj warzywa i przyprawy
  4. Gotuj bardzo delikatnie jeszcze 1.5-2 godziny
  5. Przecedź przez gazę lub drobne sitko

Podawanie

Rosół najlepiej smakuje z:

  • Makaronem nitkami lub gwiazdkami
  • Świeżą natką pietruszki
  • Ugotowaną marchewką
  • Kawałkami kurczaka

Ten przepis sprawdzi się na Przepisydnia.pl, gdzie znajdziesz więcej rodzinnych receptur.

Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na naszej głównej stronie: Przepisydnia.pl