Placki ziemniaczane ze śmietaną i cebulką

Placki ziemniaczane ze śmietaną i cebulką

Placki ziemniaczane to prostota w najlepszym wydaniu. Crispy z zewnątrz, delikatne w środku, podawane z tradycyjnymi dodatkami.

Przygotowanie ciasta

Sekret crispy placków:

  1. Zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach
  2. Odciśnij nadmiar soku (ale nie całkowicie)
  3. Dodaj startą cebulę, jajka i mąkę
  4. Przypraw solą i pieprzem

Smażenie

Placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni:

  • Olej powinien być gorący
  • Formuj placki łyżką
  • Smaż z każdej strony 3-4 minuty
  • Odsącz na papierze

Dodatki

Tradycyjnie podaje się z:

  • Śmietaną (18% lub 30%)
  • Smażoną na złoto cebulką
  • Posiekanym szczypiorkiem
  • Czasem z boczkiem

Warianty

Placki można przygotować też z:

  • Tartym jabłkiem (na słodko)
  • Startą marchewką
  • Kwaśną kapustą

Odkryj więcej prostych przepisów na Przepisydnia.pl.

Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na naszej głównej stronie: Przepisydnia.pl