Placki ziemniaczane to prostota w najlepszym wydaniu. Crispy z zewnątrz, delikatne w środku, podawane z tradycyjnymi dodatkami.
Przygotowanie ciasta
Sekret crispy placków:
- Zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach
- Odciśnij nadmiar soku (ale nie całkowicie)
- Dodaj startą cebulę, jajka i mąkę
- Przypraw solą i pieprzem
Smażenie
Placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni:
- Olej powinien być gorący
- Formuj placki łyżką
- Smaż z każdej strony 3-4 minuty
- Odsącz na papierze
Dodatki
Tradycyjnie podaje się z:
- Śmietaną (18% lub 30%)
- Smażoną na złoto cebulką
- Posiekanym szczypiorkiem
- Czasem z boczkiem
Warianty
Placki można przygotować też z:
- Tartym jabłkiem (na słodko)
- Startą marchewką
- Kwaśną kapustą
Odkryj więcej prostych przepisów na Przepisydnia.pl.
Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na naszej głównej stronie: Przepisydnia.pl