Pierogi ruskie to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań polskiej kuchni. Ten tradycyjny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie gwarantuje idealne, domowe pierogi z delikatnym, rozpływającym się w ustach nadzieniem.
Historia pierogów ruskich
Pierogi ruskie, mimo nazwy, są w pełni polskim wynalazkiem. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od dawnej nazwy Rusi Czerwonej, regionu, gdzie pierwotnie powstały te pyszne kluski z nadzieniem ziemniaczano-serowym.
Przygotowanie ciasta
Przygotowanie idealnego ciasta na pierogi to podstawa sukcesu. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie za miękkie, aby łatwo się robiło i nie pękało podczas gotowania.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą
- Dodaj jajko, olej i stopniowo wlewaj ciepłą wodę
- Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne
- Pozostaw ciasto pod ściereczką na 30 minut
Nadzienie
Sekret idealnego nadzienia tkwi w odpowiednim stosunku ziemniaków do twarogu oraz w prawidłowym doprawieniu.
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości
- Przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem
- Dodaj twaróg i wymieszaj dokładnie
- Dodaj smazoną na złoto cebulę, sól i pieprz
Więcej przepisów na tradycyjne polskie dania znajdziesz na Przepisydnia.pl, gdzie regularnie publikujemy sprawdzone recepty z polskiej kuchni.
Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na naszej głównej stronie: Przepisydnia.pl