Makowiec świąteczny na drożdżach

Makowiec świąteczny na drożdżach

Makowiec to symbol polskich świąt. Ten przepis na drożdżowy makowiec z bogatym nadzieniem makowym został przekazywany w rodzinie przez pokolenia.

Ciasto drożdżowe

Podstawą jest dobrze wyrośnięte ciasto:

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru
  2. Dodaj do mąki z pozostałym cukrem i solą
  3. Wmieszaj roztopione masło i jajka
  4. Wyrabiaj 10 minut do uzyskania elastycznego ciasta
  5. Pozostaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny

Masa makowa

Sekret dobrego makowca to właściwie przygotowana masa:

  • Mak zalej wrzątkiem i pozostaw na 30 minut
  • Odcedź i przepuść przez maszynkę 2-3 razy
  • Wymieszaj z cukrem, rodzynkami i orzechami
  • Dodaj starte jabłka dla soczystości

Formowanie i pieczenie

  1. Rozwałkuj ciasto na prostokąt
  2. Rozprowadź masę makową
  3. Zwiń w rulon i ułóż w formie
  4. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia
  5. Piecz 45 minut w 180°C

Więcej świątecznych przepisów na Przepisydnia.pl.

Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na naszej głównej stronie: Przepisydnia.pl