Kotlet schabowy to absolutny klasyk polskiej kuchni domowej. Crispy panierka, soczysty środek i tradycyjne dodatki sprawiają, że to danie nigdy nie wychodzi z mody.
Przygotowanie kotletów
Sekret idealnego kotleta to właściwe rozbicie mięsa i panierowanie:
- Rozbij kotlety tłuczkiem do grubości 1cm
- Oprósz solą i pieprzem z obu stron
- Obtacz kolejno w mące, jajku i bułce tartej
- Smaż na złoty kolor z obu stron
Mizeria - idealne uzupełnienie
Klasyczna mizeria to:
- Ogórek kiszony pokrojony w plasterki
- Śmietana 18%
- Świeży koperek
- Szczypior (opcjonalnie)
Ziemniaki
Najlepsze są młode ziemniaki gotowane w mundurkach z koperkeim i masłem.
Więcej klasycznych polskich przepisów znajdziesz na Przepisydnia.pl.
Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na naszej głównej stronie: Przepisydnia.pl