Kotlet schabowy z ziemniakami i mizeria

Kotlet schabowy z ziemniakami i mizeria

Kotlet schabowy to absolutny klasyk polskiej kuchni domowej. Crispy panierka, soczysty środek i tradycyjne dodatki sprawiają, że to danie nigdy nie wychodzi z mody.

Przygotowanie kotletów

Sekret idealnego kotleta to właściwe rozbicie mięsa i panierowanie:

  1. Rozbij kotlety tłuczkiem do grubości 1cm
  2. Oprósz solą i pieprzem z obu stron
  3. Obtacz kolejno w mące, jajku i bułce tartej
  4. Smaż na złoty kolor z obu stron

Mizeria - idealne uzupełnienie

Klasyczna mizeria to:

  • Ogórek kiszony pokrojony w plasterki
  • Śmietana 18%
  • Świeży koperek
  • Szczypior (opcjonalnie)

Ziemniaki

Najlepsze są młode ziemniaki gotowane w mundurkach z koperkeim i masłem.

Więcej klasycznych polskich przepisów znajdziesz na Przepisydnia.pl.

Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na naszej głównej stronie: Przepisydnia.pl