Karp smażony to tradycyjne danie wigilijne, które od pokoleń gości na polskich stołach. Właściwie przygotowany jest delikatny i aromatyczny.
Przygotowanie karpia
Kluczem jest świeża ryba i właściwe przygotowanie:
- Karp powinien być świeży, najlepiej z zaufanego źródła
- Pokrój na porcje grubości 2-3 cm
- Oprósz solą i zostaw na 15 minut
- Osusz papierem kuchennym
Panierowanie
Tradycyjne panierowanie w trzech krokach:
- Mąka doprawiona solą i pieprzem
- Rozbite jajka
- Bułka tarta (najlepiej domowa)
Smażenie
Karp wymaga delikatnego smażenia:
- Olej rozgrzej do 170°C
- Smaż po 4-5 minut z każdej strony
- Nie przewracaj zbyt często
- Odkładaj na papier do odsączenia
Podawanie
Karp smażony najlepiej smakuje z:
- Gotowanymi ziemniakami z masłem i koperkiem
- Surówką z białej kapusty
- Plasterkami cytryny
- Sosem tatarskim
Więcej przepisów świątecznych na Przepisydnia.pl.
Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na naszej głównej stronie: Przepisydnia.pl