Karp smażony na Wigilie - tradycyjny przepis

Karp smażony na Wigilie - tradycyjny przepis

Karp smażony to tradycyjne danie wigilijne, które od pokoleń gości na polskich stołach. Właściwie przygotowany jest delikatny i aromatyczny.

Przygotowanie karpia

Kluczem jest świeża ryba i właściwe przygotowanie:

  1. Karp powinien być świeży, najlepiej z zaufanego źródła
  2. Pokrój na porcje grubości 2-3 cm
  3. Oprósz solą i zostaw na 15 minut
  4. Osusz papierem kuchennym

Panierowanie

Tradycyjne panierowanie w trzech krokach:

  • Mąka doprawiona solą i pieprzem
  • Rozbite jajka
  • Bułka tarta (najlepiej domowa)

Smażenie

Karp wymaga delikatnego smażenia:

  • Olej rozgrzej do 170°C
  • Smaż po 4-5 minut z każdej strony
  • Nie przewracaj zbyt często
  • Odkładaj na papier do odsączenia

Podawanie

Karp smażony najlepiej smakuje z:

  • Gotowanymi ziemniakami z masłem i koperkiem
  • Surówką z białej kapusty
  • Plasterkami cytryny
  • Sosem tatarskim

Więcej przepisów świątecznych na Przepisydnia.pl.

Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na naszej głównej stronie: Przepisydnia.pl