Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym

Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym

Gołąbki to jedno z najważniejszych dań polskiej kuchni domowej. Liście kapusty nadziewane farszem i duszone w sosie pomidorowym to prawdziwa uczta.

Przygotowanie kapusty

Miękkie liście kapusty to podstawa:

  1. Wykrój głąb kapusty
  2. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody
  3. Gotuj 10-15 minut aż liście będą miękkie
  4. Ostudź i odrywaj kolejne liście

Farsz

Idealny farsz składa się z:

  • Podsmażonej cebuli
  • Mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • Ugotowanego ryżu
  • Jajek jako spoiwa
  • Soli i pieprzu

Zwijanie gołąbków

  1. Na każdy liść nałóż 2-3 łyżki farszu
  2. Zawiń dolną część liścia
  3. Zawiń boki
  4. Zwiń całość w rulonik

Duszenie

Gołąbki duś w sosie przez 1-1.5 godziny na małym ogniu. To pozwoli im się idealnie przegotować.

Sprawdź inne przepisy na tradycyjne polskie dania na Przepisydnia.pl.

Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na naszej głównej stronie: Przepisydnia.pl