Polska kuchnia to mozaika regionalnych smaków. Każdy region ma swoje unikalne specjały, które warto poznać i spróbować przygotować.
Pomorze i Kaszuby
Kartacze kaszubskie - duże kluski z tartych ziemniaków z nadzieniem mięsnym, podawane ze skwarkami.
Ryby bałtyckie - dorsz, płastuga i szprot przygotowywane na dziesiątki sposobów.
Żurek kaszubski - z wędzonym boczkiem i kiełbasą, podawany w chlebie.
Małopolska
Oscypek - wędzony ser owczy z Podhala, chroniony prawem UE.
Kwaśnica - żurek góralski z kiełbasą i kwaśną kapustą.
Bryndza podhalańska - miękki ser owczy, podstawa wielu potraw.
Śląsk
Kluski śląskie - okrągłe kluski z ziemniaków z charakterystycznym dołkiem.
Rolada śląska - wołowina nadziewana ogórkami, cebulą i boczkiem.
Żurek śląski - z białą kiełbasą i jajkiem w chlebie.
Podlasie
Kindziuk - wędzona kiełbasa z tatarskim rodowodem.
Kartacze - duże kluski ziemniaczane z nadzieniem.
Babka ziemniaczana - zapiekana masa ziemniaczana z boczkiem.
Wielkopolska
Pyry z gzikiem - ziemniaki z twarogiem, cebulką i szczypiorkiem.
Czernina - zupa z krwi kaczej z kluskami i suszonymi owocami.
Rogal świętomarciński - słodkie ciasto z nadzieniem makowym.
Poznaj przepisy na regionalne specjały na Przepisydnia.pl.
Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na naszej głównej stronie: Przepisydnia.pl