Regionalne specjały Polski - kulinarna mapa smaków

Regionalne specjały Polski - kulinarna mapa smaków

Polska kuchnia to mozaika regionalnych smaków. Każdy region ma swoje unikalne specjały, które warto poznać i spróbować przygotować.

Pomorze i Kaszuby

Kartacze kaszubskie - duże kluski z tartych ziemniaków z nadzieniem mięsnym, podawane ze skwarkami.

Ryby bałtyckie - dorsz, płastuga i szprot przygotowywane na dziesiątki sposobów.

Żurek kaszubski - z wędzonym boczkiem i kiełbasą, podawany w chlebie.

Małopolska

Oscypek - wędzony ser owczy z Podhala, chroniony prawem UE.

Kwaśnica - żurek góralski z kiełbasą i kwaśną kapustą.

Bryndza podhalańska - miękki ser owczy, podstawa wielu potraw.

Śląsk

Kluski śląskie - okrągłe kluski z ziemniaków z charakterystycznym dołkiem.

Rolada śląska - wołowina nadziewana ogórkami, cebulą i boczkiem.

Żurek śląski - z białą kiełbasą i jajkiem w chlebie.

Podlasie

Kindziuk - wędzona kiełbasa z tatarskim rodowodem.

Kartacze - duże kluski ziemniaczane z nadzieniem.

Babka ziemniaczana - zapiekana masa ziemniaczana z boczkiem.

Wielkopolska

Pyry z gzikiem - ziemniaki z twarogiem, cebulką i szczypiorkiem.

Czernina - zupa z krwi kaczej z kluskami i suszonymi owocami.

Rogal świętomarciński - słodkie ciasto z nadzieniem makowym.

Poznaj przepisy na regionalne specjały na Przepisydnia.pl.

Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na naszej głównej stronie: Przepisydnia.pl