Przyprawy w polskiej kuchni - przewodnik po smakach

Przyprawy w polskiej kuchni - przewodnik po smakach

Polska kuchnia charakteryzuje się delikatnym, ale wyrazistym użyciem przypraw. Poznaj najważniejsze z nich i naucz się, jak je stosować.

Podstawowe przyprawy polskiej kuchni

Majeranek

Królowa polskich przypraw, niezbędna w:

  • Żurku i białym barszczu
  • Kotletach i mięsach
  • Kiełbasach domowych

Kmin

Intensywny w smaku, używany do:

  • Kapusty kiszonej i bigosu
  • Chleba żytniego
  • Potraw z wieprzowiną

Pieprz ziołowy

Mieszanka pieprzu z ziołami:

  • Idealny do mięs
  • Doskonały do marynowania
  • Podstawa polskich saszetek przyprawowych

Zioła w polskiej kuchni

Koperek

Najpopularniejsze polskie zioło:

  • Do ziemniaków i mizerii
  • W zupy i sosy
  • Świeży i suszony

Nać pietruszki

Uniwersalne zioło:

  • Do rosołów i bulionów
  • Jako posypka i dekoracja
  • W sosach i sałatkach

Jak przechowywać przyprawy

Właściwe przechowywanie to podstawa:

  • Szczelne pojemniki
  • Miejsce suche i ciemne
  • Wymieniaj co 12-18 miesięcy

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na Przepisydnia.pl.

Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na naszej głównej stronie: Przepisydnia.pl